3/10/12

Γιώργος Δρακούλης:«Γιατί οι πολίτες λοξοκοιτούν τα άκρα…;»


Γράφει ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας,Γιώργος Δρακούλης

Διανύουμε μια πολύ άχαρη εποχή. Δείγμα γραφής του σήμερα είναι η στροφή μιας μερίδας πολιτών προς τα άκρα τόσο όσον αφορά τις πολιτικές αντιλήψεις αλλά ακόμα και σε κάθε έκφανση της καθημερινής τους ζωής.

«Τι πταίει;» Έχει αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της ανάδειξης των άκρων στην κοινωνική συνείδηση; Φυσικά κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης το πολιτικό σύστημα. Στις μέρες μας η άσκηση της πολιτικής έχει ταυτιστεί ως πολιτικαντισμός που συνδέεται με τον καιροσκοπισμό, την ρουσφετολογία, την σκανδαλοθηρία  και τον σφετερισμό του «δημοσίου» συμφέροντος. Απότοκος  αυτών είναι η απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος από τους πολίτες.

Παράλληλα, η ανέχεια, η ολοένα και αυξανόμενη ανεργία, τα συνεχόμενα επώδυνα μέτρα, η έλλειψη παιδείας σε συνδυασμό με την αμάθεια, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, η ιδεολογική «ένδεια», η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες από την εγκληματικότητα και την λαθρομετανάστευση, ο δήθεν προοδευτισμός και η ενοχική τάση των πολιτικών να μιλήσουν για θέματα που αποτελούσαν μέχρι τώρα ταμπού, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν τους πολίτες στα άκρα επειδή η κοινωνία αναζητά δικλείδες σταθερότητας έστω και ψευδείς με αυστηρά πειθαρχημένη και ακραία ιδεολογική βάση.

Όταν η Δημοκρατία χρεοκοπεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως καθημερινή πράξη, οι ακραίες αντιλήψεις καιροφυλαχτούν και σε περιόδους κρίσης αναρριχούνται και εμποτίζουν την κοινή γνώμη με τις απόψεις τους που είναι δημαγωγικές και χειραγωγούν την κοινωνία. Οι ακραίες θέσεις άλλωστε «δημοκρατικά» γεννιούνται, δεν  φταίνε εξ’ ολοκλήρου οι πολίτες που «φλερτάρουν» με τα άκρα αλλά το γεγονός αυτό είναι απόρροια των κοινωνικών αναγκών που δεν έχουν ληφθεί υπόψη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Φυσικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκεί που ευδοκιμούν τα σύγχρονα άκρα υφαρπάζεται «βίαια» και η τελευταία αξία και ελπίδα της κοινωνίας. Οι ακραίες θέσεις δεν μπορούν να φέρουν ούτε την λύση, ούτε την αλλαγή, ούτε την σταθερότητα στην κοινωνία μας. Η απάντηση στην σύγχρονη ακρότητα και στις μεσσιανικού τύπου εξουσίες που προσελκύουν τους πολίτες είναι το κράτος να κάνει σωστά την δουλεία του. Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να νιώθει το κράτος αρωγό, να μην χρειάζεται επίπλαστούς «προστάτες» να νιώθει ασφαλής, και το σημαντικότερο να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με μέτρα στήριξης και κοινωνικής μέριμνας.

Το σήμα κινδύνου έχει ήδη σημάνει, καιρός να το αντιληφθούμε συνολικά γιατί κανένας δεν θα ήθελε να ζήσει τα άκρα στην εξουσία και την χώρα μας να οδηγείται σε νέο και πιο επικίνδυνο εθνικό και κοινωνικό αδιέξοδο!



Γιώργος Δρακούλης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Ε ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου