8/11/12

Κίνδυνος-θάνατος η τρόικα για τους διαβητικούς!



Τα νέα μέτρα για τη δραστική ουσία και οι αυξήσεις στη συμμετοχή των ασθενών επί της δαπάνης των φαρμάκων, αυξάνουν δραματικά το κόστος θεραπείας, καταδικάζοντας –σε εποχές κρίσης- τους διαβητικούς να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, με κίνδυνο επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και σε ακρωτηριασμούς ποδιών, εμφράγματα και εγκεφαλικά! Σε όλα αυτά, οι διαβητολόγοι προσθέτουν και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς μας προς το χειρότερο (ελέω κρίσης) και προειδοποιούν ότι έρχονται περιπέτειες στην υγεία των ασθενών.
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χθες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας κ.κ. Γ. Μελιδώνης και Αντ. Λέπουρας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη.
Συγκεκριμένα, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στους διαβητικούς, ανεβάζοντας το μηνιαίο κόστος θεραπείας στα 150-200 ευρώ, ανάλογα με τα φάρμακα που θα μπορούν στην πραγματικότητα να βρουν οι ασθενείς στα ράφια των φαρμακείων. Αλλά ακόμη κι αν οι γιατροί τους επιλέξουν να χορηγούν φθηνά φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος τα φάρμακα αυτά να μην διατίθενται στην αγορά, επειδή η τιμή τους μειώθηκε σε σημείο που να ζημιώνει τις εταιρίες που τα διαθέτουν.
Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τα ζητήματα ποιότητας που δημιουργούνται με την εμμονή για δραστικές περικοπές των τιμών των φαρμάκων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό που ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Λέπουρας, με αφορμή διαγωνισμό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο σχετικό με φάρμακο για το στομάχι. Ελληνική παρασκευάστρια εταιρία έδωσε προσφορά 3,90 ευρώ το κουτί και ξένη εταιρία 0,90 ευρώ το κουτί. Και ο γιατρός διερωτήθηκε: «τι φάρμακο περιέχει το 0,90 ευρώ, που τόσο δεν κάνει ούτε το κουτί;».
Η κρίση και η διατροφή
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της.
Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού, είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα τα λαχανικά», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μελιδώνης.
Επίσης αναφέρθηκε σε μελέτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε 1.000 ηλικιωμένους στα νησιά (Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη και Κύπρο). Η μελέτη έδειξε ότι 4 στους10 είναι παχύσαρκοι και 22% έχει διαβήτη.
Επίσης, με άριστα το 10, η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στους κατοίκους αυτούς δεν ξεπερνά το 4, καθώς τρώνε περισσότερο κρέας, αντί για ψάρι που είναι ακριβό, τρώνε πολλά γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.
Ανάλογα, από μελέτη της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Αθηνών σε 3.000 κατοίκους της Αττικής, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά, σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Άλλα αίτια που οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα, ήταν το αυξημένο κόστος της υγιεινής διατροφής και η αδυναμία των συμμετεχόντων στη μελέτη να κατανοήσουν ότι είναι κακό για παράδειγμα να τρώνε 4-5 φόρες κρέας την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου