17/10/13

Αποσύρθηκε η (ν)τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά!

Στην απόσυρση της τροπολογίας για τα φωτοβολταϊκά προχώρησε την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος – Δικαίωση για την εφημερίδα Newsbomb που ανέδειξε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.
Μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είπε ότι η ρύθμιση αυτή θα συζητηθεί σε «μεταγενέστερη φάση». Όπως ανέφερε, από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης θα προσπαθήσει να βρει μία λύση για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών.
Η εφημερίδα Newsbomb, με άρθρο-παρέμβαση την Πέμπτη, ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας της ντροπής, η οποία είχε «άρωμα διαπλοκής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Newsbomb, στην (ν)τροπολογία προβλεπόταν ότι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων που έλαβαν άδεια παρωγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου 2012, θα μπορούν να πωλούν ρεύμα στη ΔΕΗ με υψηλότερη τιμή, αφού θα λαμβανόταν υπόψιν η τιμή που ίσχυε στην ημερομηνία υπαγωγής τους στο πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (350 ευρώ/μεγαβατώρα περίπου) και με σταθερή τιμή για 20 έτη.
Σήμερα, στην αγορά χονδρικης, η μεγαβαώρα κοστίζει περί τα 60 ευρώ, ενώ 95 ευρώ είναι η επιδότηση.
Η ρύθμιση ευνοούσε δύο επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ η επιβάρυνση για τους καταναλωτές υπολογιζόταν στα 40 με 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, τρεις βουλευτές της ΝΔ απέσυραν την υπογραφή τους και πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι η τροπολογία θα πάει στις ελληνικές καλένδες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου